מרקיזות ומרקיזולטות לחלון
המרקיזות מהוות סוככים קטנים המשמשים לכיסוי חלונות, ממש כשם שסוכך רגיל וגדול משמש לכיסוי ויטרינות של חנויות, או מרפסות שמש עם חלונות ברוחב רחב. מרקיזות היו נראות פעם בישראל בעיקר בבנקומטים ובמכשירים האוטומטיים של סניפי דואר ישראל, שכן הרעיון היה לספק צל ללקוחות שבאים לטפל בענייניהם, ולעשות זאת תחת צלן של המרקיזות. כיום, המרקיזות משמשות גם לעיטור בניינים שלמים, והנטייה של האדריכלים היא לשים בכל חלון בבניין שהם בונים מרקיזה קבועה, בעלת צבע וצורה אחידים. גם דיירים וותיקים שלא נהנו מכך הזמינו לא פעם מרקיזה לבניין שלהם, אך לעתים הדבר היה כרוך באישור הדיירים, וועד הבית והמחלקה לעיצוב חזות המועצה באותה מועצה, שכן מדובר בהתקן חיצוני שמשפיע על מראה הבניין.
מדוע כדאי לכם להתקין מרקיזות בחלונות?
מרקיזות בחלונות, בין אם הם של בית פרטי ובין אם הם של בית משותף, שומרות על הצל כשניגשים להשקיף מהחלון. פעמים רבות, כאשר הדייר מבקש להשקיף ממנו, הוא נחשף לשמש יוקדת, והדבר לעתים משפיע לא רק על החלון אלא על הבית כולו, ואז צריך להשתמש בווילונות ולהדליק אור. במקום זאת, ניתן להשתמש במרקיזה שאוטומטית תבלום את קרינת השמש ותגרום לבית שלכם להיות חף מקרינה גם כאשר השמש חזקה במיוחד.
אם המרקיזה בולמת אור שמש באופן קבוע, זה לא יוצר מצב קצת לא בריא ולא רצוי?
רוב המרקיזות ניתנות כיום לוויסות חשמלי. לכן, הבעיה הזו פחות חמורה ממש שחושבים, ולעתים היא בכלל לא קיימת. כאשר אתם סבורים שהשמש אינה מאד חזקה, וצריך להיחשף אליה מעט, ניתן להשתמש במכשיר המפעיל את יריעת המרקיזה ולגלגל את כולה, או חלק ממנה. כמובן שאף אחד לא מצפה שבבניין גבוה, מישהו יטפס למרקיזה ויגלגל בעצמו את היריעה, ובדיוק לשם כך המרקיזות שמותקנות בבניינים הן ברובן חשמליות.
מדוע מרקיזות כיום פופולריות יותר ביחס לעבר?
הנוהג של הטמעת מרקיזות בבניינים נלקח ממערב אירופה, בייחוד מהבניינים של פאריז שמאופיינים רבות בתכונה זו. בעבר, המרקיזות שימשו בעיקר להצללת מבני ציבור, אך כיום הן נעשו חלק בלתי נפרד מאדריכלות הבניין בישראל ברבים מן המקרים. האם מדובר בהשפעה מאוחרת של העיצוב המערב אירופי על האדריכלות בארץ? אולי. מה שבטוח, כיום תחום המרקיזות הוא אחד התחומים החמים ביותר בשוק הבנייה והאדריכלות המודרניים בארץ.